Platforma za lokalnu, nacionalnu i internacionalnu saradnju Mladost & radost … Približavanje srpskog duhovnog nasleđa savremenom čoveku Približavanje srpske kulturne baštine savremenom čoveku

LILAMA 2011 : Finalna konferencija

Evropa 2020-uticaj znanja stranih jezika na zapošljavanje i konkurentnost, izveštava iz Brisela Milica Kresović


LILAMA mreža je jedna od nekolicine evropskih organizacija koje se bave promocijom, proučavanjem načina i preporukom najboljih metoda učenja stranih jezika za uspešno poslovanje na evropskom nivou. Mrežu čine naučne institucije ili regionalna predstavništva  iz Francuske, Italije, Španije, Švedske i Velike Britanije, a finansira se iz EU Programa za celoživotno učenje.

Neophodnost poznavanja stranih jezika za uspešno poslovanje na evropskom nivou došla je u centar interesovanja Evropske komisije još na evropskom samitu 2002. godine kada je kao kriterijum za pojedinca postavljeno 2+1, odnosno pored maternjeg jezika neophodno je znati i dva strana jezika kako bi neko bio konkurentan na evropskom tržištu rada.

Na finalnoj konferenciji održanoj u Briselu 24.11.2011. predstavljen je LILAM-in godisnji izveštaj i brojni interesantni primeri učenja stranih jezika među kojima se ističe slučaj fabrike Volvo u Švedskoj  ili jezičke obuke policijskih pozornika, čuvenih carabinier-a u Italiji.

Osim ovih zabavnih primera najveću pažnju prisutnih na konferenciji izazvale su prezentacije  gospodina Peter-a Birch-a, šefa sektora za ICT i jezike pri Evropskoj komisiji i gospođe  Kristine Cunningam takođe iz Evropske komisije koji su istakli neophodnost znanja stranih jezika, i to ne samo engleskog, za uspešno poslovanje i ukazali na dva načina dolaska do sredstava za jezičku obuku. Prvi je već postojeći Program za celoživotno učenje, kome bi i naša zemlja od sledeće godine trebalo da ima pristup. Osim ovog programa u 2012. očekuje se i novi, po obimu još veći program, nazvan Erazmus za sve koji bi trebalo da obezbedi učenje i obuku za pet miliona ljudi u Evropi.

Koliki je značaj poznavanja stranih jezika ukazuje i činjenica da u ovom trenutku ozbiljne ekonomske krize Evropska komisija ne smanjuje postojeće već otvara nove i veće fondove za tu svrhu.

Ukoliko se našoj zemlji omogući pristup ovim programima, to bi mogao biti način da se mnogim mladim, ali i starijim ljudima koji žele da unaprede svoju karijeru ili poslovanje omoguči da ostvare značajan korak u tom pravcu.

Izvori i dodatne informacije:

http://lilama.org/

http://www.lilama.org/uploads/documentos/LILAMA_brochure_PDF_EN.pdf

http://ec.europa.eu/languages/languages-mean-business/index_en.htm