Платформа за локалну, националну и интернационалну сарадњу Младост, радост … Приближавање српског духовног наслеђа савременом човеку Приближавање српске културне баштине савременом човеку

Радионице српског кулинарства и мапирање угоститељских објеката дијаспоре Србије

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије одобрила је пројекат “Радионице српског кулинартва и мапирање угоститељских објеката дијаспоре Србије” Српског центра за сарадњу.


Пројекат обухвата два сегмента:

1) Рад на прикупљању података за базу угоститељских објеката у дијаспори и  израду подсајта за „гастрономско“ повезивање дијаспоре са матицом

2) Организацију кулинарских радионица у Србији и дијаспори ради промоције српске културе и традиције, и индиректно, туристичке понуде Србије.

Идеја за овај пројекат родила се током конференције „Дијаспора и туризам“ у организацији Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону приликом које су подносиоци овог пројекта поделили календаре “Београд из другог угла” и уприличили аутентично послужење и дочек за учеснике конференције.

Пројекат је с једне стране намењен професионалцима из дијаспоре који раде или имају у власништву поједине угоститељске објекте у дијаспори, а са друге стране гостима из дијаспоре заинтересованим да се у аутентичној атмосфери, кроз кулинарску радионицу, упознају са традицијом и културом српског народа.

Реализација пројекта почиње након званичног потписивања уговора крајем јануара и трајаће до краја априла 2015. године. У овом периоду, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, као и Центра за сарадњу с дијаспором Привредне коморе Србије учесници кулинарских радионица из дијаспоре и њихови пријатељи упознаће се кроз припрему кулинарских специјалитета са духом Србије и осетиће квалитет традиционалног живљења.

Захваљујући систематизованој бази угоститељских објеката у дијаспори, наша дијаспора ће моћи да се упути у српску кулинарску понуду у иностранству, а власници и радници у угоститељским објектима у дијаспори ће моћи да међусобно размене информације од значаја за свој посао и да се боље повежу са матицом индиректно промовишући туристичко-културну понуду Србије.